Skip to main content

Mikrobers favoritsteder

Mikrobers favoritsteder

Selvom det er umuligt at mærke dem, gemmer der sig mikrober næsten overalt. Hvor er de helt nøjagtigt, hvis vi ikke kan se dem? Hvor gemmer mikrober sig? Nogle af de mest almindelige steder vil måske overraske dig!

 

1. På kontoret: Fælles kontorartikler tiltrækker mikrober og rengøres sjældent ordentligt. Desinficer dit arbejdsområde selv, især hvis du deler den med kolleger. Desinficer dit arbejdsområde med Lysol® Disinfectant Spray uden at tørre det af bagefter. Lad sprayen gøre sit arbejde. Sørg for at bruge sprayen på:

 

  • Telefoner
  • Kontorarealer
  • Tastaturet og musen til din computer

 

2. Salt- og peberbøsser: Salt- og peberbøsser, som ofte overses, er mikrobefabrikker. I en undersøgelse fra University of Virginia i 2008 testede forskerne overfladerne i 30 hjem, hvis beboere var begyndt at vise symptomer på forkølelses- eller influenzavirus. Omkring 41 % af overfladerne var inficeret med forkølelses- eller influenzavirus, mens salt- og peberbøsser testede positive 100 % af tiden. Desinficerende genstande, der anvendes ved bordet, kan gøre en stor forskel i kampen mod bakterier. 

 

3. Flyvemaskiner: Luftvejsinfektioner med bakterier og virusser kan nemt spredes under flyvninger. At være tvunget til at opholde sig på denne begrænsede plads med fremmede mennesker og dårlig luftcirkulation er synonymt med en katastrofe i forkølelsessæsonen. Vi anbefaler, at du desinficerer dit sæde, når du går ombord. Desinficer især:

 

  • Armlæn
  • Hovedtelefonerne
  • Vinduet

 

Brug et hånddesinfektionsmiddel efter brug af badeværelset og desinficer skiftebordet, hvis du har brug for at skifte dit barns ble.
 

4. Tandbørste : Du børster tænder to gange om dagen, men du har sikkert aldrig overvejet hvor mange bakterier, den skjuler! Det er ikke et spørgsmål om, hvor bakterierne gemmer sig; det er et spørgsmål om, hvor de kommer fra. Vidste du, at når du skyller ud i toilettet, sprøjtes en strøm af bakterier og vanddråber op i luften og kan ende på din tandbørste? Disse dråber kan stadig ende på badeværelset to timer efter hver skylning, før de sætter sig på overflader. Pludselig er det ikke nok at skylle tandbørsten. Slå toiletsædet ned, før du skyller ud, og udskift din tandbørste regelmæssigt, især når du har været syg.
 

5. Biografer: Ligesom fly er biografer steder, hvor mikrober trives, fordi mange mennesker er tæt sammen, i hvert fald i et par timer. Da forkølelses- og influenzasymptomer først viser sig få dage efter, at man er blevet smittet, kan der være personer i biografen, der allerede er syge. Sørg for at vaske dine hænder grundigt, når du har mulighed for det, især når du spiser, og undgå at røre ved dine øjne, mund og næse.
 

6. Køkkenvasken: Din køkkenvask ser måske ren ud, men i virkeligheden er din wc-kumme nok renere end den. Fødevarepartikler, der ligger og blive opblødt, kan være grobund for bakterier, herunder E.coli og salmonella. Selvom du måske desinficerer din wc-kumme ofte, er det sandsynligt, at din køkkenvask ikke er så ren, som den burde være. Læg en svamp i mikrobølgeovnen i et minut for at fjerne mikroberne og vask viskestykkerne i vaskemaskinen.
 

7. Restauranter : Vær venlig mod den person, der kommer med din mad. Det er en lektion fra det virkelige liv, som alle bør praktisere. Hænder, der knap nok vaskes, eller slet ikke vaskes, kan forurene din mad med bakterier og virusser. For ikke at nævne, at rå eller undertilberedt mad udsætter køkkenet for en bred vifte af bakterier; fra salmonella til shigella. Din mad kan blive udsat, også selvom du beder om, at den bliver grundigt tilberedt. Hvis en køkkenarbejder håndterer rå mad og derefter rører din tallerken eller friskbagte boller, kan denne forurene din mad. Vælg dine restauranter med omhu og tjek sundhedscertifikatet.
 

8. Sengetøj og håndklæder : Når du er syg, er din seng det mest behagelige sted. Men det kan også være grobund for bakterier. Mikrober kan overleve i sengetøj og håndklæder i op til syv dage. Vask dit sengetøj i varmt vand hver uge og dine håndklæder hver tredje dag. De fleste bakterier dør, hvis du hænger dine håndklæder på et tørt sted, så husk aldrig at lade dem hobe sig op og forblive våde.
 

9. Lægens klinik : Du tror måske ikke, at din læges klinik er fuld af bakterier, men husk, at du deler en begrænset plads med mange mennesker, der kan være bærere af smitsomme sygdomme. Venteværelsesstole, dørhåndtag, legetøj og endda din læges tøj kan være forurenet. Undgå at berøre fælles overflader og vask hænder, når du har mulighed for det. Medbring legetøj og bøger hjemmefra, når dit barn skal til børnelægen.

 

Hvor gemmer mikrober sig? Svaret er, at de slet ikke gemmer sig.