Skip to main content

Hvad er mikrober?

Hvad er mikrober?

Der er mikrober overalt. De lever i og uden for den menneskelige krop, og mens nogle bidrager til en sund fordøjelse, lever andre på din hud – eller overføres til overflader – og kan sprede smitsomme sygdomme. Der er fire hovedtyper af mikrober: 

 

 • Bakterier: Mens nogle bakterier kan være gode for os, kan "dårlige bakterier" forårsage ondt i halsen, øreinfektioner og huller i tænderne.
 
 • Virusser: Disse kan forårsage en række udbrud fra influenza til mæslinger og skoldkopper.
 
 • Svampe: Selvom mange svampe ikke er skadelige for raske mennesker, kan andre give os udslæt som fodsvamp.
 
 • Protozoer: Disse spredes gennem vand og kan forårsage tarminfektioner såsom diaré og kvalme.

 

Hvordan ser mikrober ud?

Prøver du at få øje på en? Glem ikke, at de er usynlige for det menneskelige øje. De er så små, at vi ikke kan se dem uden et mikroskop! Det er en af grundene til, at vi ikke ved, når vi har fået mikrober, der gør os syge, før vi er syge.

 

Hvor kommer mikrober fra?

Det er umuligt at undgå mikrober, de er overalt omkring os – i luften, på mad, på planter og dyr samt i jorden og vandet. De kan være til stede på stort set alle overflader.

 

Hvordan spreder mikrober sig?

Mikrober kan spredes på forskellige måder, men mest gennem direkte eller indirekte kontakt – eller ved blot at være i luften: 

 

 • Luft: Der er mikrober i luften, fra nys til hoste eller bare vejrtrækning.
 
 • Direkte: Direkte kontakt med noget, der er forurenet. Fra sved, blod, spyt til at holde hinanden i hånden.

 

 • Indirekte: Indirekte ved at røre ved noget, som en anden har rørt, f.eks. en overflade eller en genstand. 
   

Hvor længe lever mikrober?

Dette afhænger af en række faktorer; fra typen af mikrobe til dens miljø, såsom temperatur, fugtighed og overflade. Alle disse ting gør det ekstremt vanskeligt at vurdere, hvor lang tid det tager for mikrober at dø, da nogle mikrober dør næsten øjeblikkeligt, mens andre kan leve i måneder.

 

Hvor kan man finde mikrober?

Da bakterier ikke kan ses med det blotte øje, hjælper det at kende de mest almindelige steder, hvor de kan ligge på lur. Her er nogle af de rum, hvor mikrober har tendens til at skjule sig, samt nogle tips om, hvad der dræber mikrober, og hvordan man undgår dem.

 

Offentlige steder

 1. Dit kontor: Fælles kontorartikler er mikrobemagneter, så sørg for at rengøre dit arbejdsområde med Lysol All Purpose Power Cleaner.

 2. Flyvemaskiner: Du er i et lukket rum med fremmede. Sørg for at rengøre dine omgivelser med Lysol All Purpose Power Cleaner.

 3. Biografer: Hvis du spiser snacks under hele filmen, så prøv at undgå at røre ved dine øjne, næse og mund, og sørg for at vaske dine hænder grundigt, når du får chancen.

 4. Restauranter: Rå eller undertilberedte fødevarer kan udsætte et helt køkken for bakterier som salmonella og shigella. Vælg altid klogt, og glem ikke at tjekke deres sundhedscertifikat.

 5. Lægens klinik: Du opholder dig på begrænset plads med smittefarlige mennesker. Stole, dørhåndtag, legetøj og lignende kan blive inficeret. Prøv at undgå at røre ved fælles overflader, vask hænder og, hvis du tager dit barn med, så overvej at tage deres eget legetøj og bøger med hjemmefra i stedet.

 

De mest mikrobebefængte genstande i dit hjem

 1. Din køkkensvamp: Den bedste måde at fjerne mikrober fra svampe er at væde dem og placere dem i mikrobølgeovnen på høj effekt i to minutter. Gør dette hver dag og udskift den med en ny mindst hver anden uge.

 2. Skærebrættet: Et gennemsnitligt skærebræt kan være mere snavset end et gennemsnitligt toiletsæde. For at finde ud af, hvordan du rengør dit skærebræt og reducerer antallet af mikrober, der bor på det, kan du klikke her.

 3. Din tandbørste: Din tandbørste er måske den mest beskidte genstand i dit badeværelse. Luk toiletsædet, før du skyller ud, og udskift tandbørsten ofte, og især efter sygdom.

 4. Køkkenvasken: Når man lader fødevarepartikler blive opblødt, kan de være en yngleplads for mikrober. Klik her for at finde ud af, hvordan du rengør din køkkenvask.

 5. Lagener og håndklæder: Mikrober kan leve på håndklæder og lagner i dagevis uden en vært. Rengør dine lagner og håndklæder regelmæssigt. Hæng dem op, så de ikke også samler bakterier i en fugtig bunke!


Når vi kender de mest almindelige steder, bakterierne gemmer sig, kan vi være opmærksomme på dem. Men den bedste beskyttelse mod mikrober er at vaske hænder grundigt og regelmæssigt.

 

Hvordan gør man ordentligt rent?

Mikrobers natur betyder, at vi ikke altid kan garantere beskyttelse mod sygdom og infektion. Men med de rette metoder og værktøjer som Lysol All Purpose Power Cleaner og Lysol Surface Cleaner kan vi forbedre vores muligheder for at føre en lykkeligere og sundere livsstil.