Skip to main content

Coronavirus COVID-19

Coronavirus COVID-19

Coronavirus: Oplysninger om coronavirus COVID-19 og nyttige tips

Historisk

Den 11. februar 2020 brugte Verdenssundhedsorganisationen for første gang et officielt navn for sygdommen forårsaget af 2019-epidemien af Ny Coronavirus: COVID-19. Selve virussen er blevet kaldt SARS-CoV-2 af International Committee on Taxonomy of Viruses (den internationale komite for klassifikation af virus).

 

 

Hvad er coronavirus 

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen [2] er coronavirusser (CoV) en stor familie af virusser, der forårsager sygdomme, der spænder fra almindelig forkølelse til mere alvorlige sygdomme såsom Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) og Svær Akut Respiratorisk Syndrom (SARS-CoV).

 

 

Hvad er den nye coronavirus 2019

2019 Ny Coronavirus, tidligere kendt som 2019-nCoV og nu kendt som SARS-COV-2, er en ny stamme af coronavirus, der først blev identificeret under en undersøgelse af et udbrud i Wuhan, Kina. Det er vigtigt at bemærke, at den lethed, hvormed en virus spredes fra person til person, kan variere. Nogle virusser er meget smitsomme, mens andre er mindre smitsomme. Undersøgelser er i gang for at forstå overførbarheden, sværhedsgraden og andre karakteristika i forbindelse med den nye coronavirus, men der sker en spredning fra person til person [2].

 

 

Sådan spredes coronavirus 

Sygdommen overføres:

 • Når dråber, der er kontamineret af en bærer, slynges ud i luften: ved hoste, nysen eller i tilfælde af tæt kontakt uden beskyttelsesforanstaltninger (fysisk afstand, barriereforanstaltninger, brug af maske). De kontaminerede dråber indåndes af den raske person, og udløser sygdommen
 • Ved direkte fysisk kontakt (håndtryk, knus, kys ...) mellem en bærer og en rask person. Virussen overføres derefter til den raske person, når de fører hænderne op til munden.
 • Ved indirekte kontakt via genstande eller overflader, der er inficeret af en bærer. Virussen overføres derefter til en rask person, der håndterer disse genstande, når hænderne føres op til munden.

 

Den bedste beskyttelse: barriereforanstaltninger og fysiske afstandsforanstaltninger.

 

 

Sådan hjælper du med at beskytte mod coronavirus 

Den bedste måde at beskytte dig selv på er at undgå at blive udsat for virussen. Til dette formål skal du :

 • Vaske hænderne ofte med sæbe og vand i mindst 20 sekunder, især efter at have været på et offentligt sted, eller efter at have pudset næse, hostet eller nyset. Hvis du ikke har sæbe og vand, skal du bruge et alkoholbaseret hånddesinfektionsmiddel.

 

 • Undgå at røre dine øjne, næse og mund med uvaskede hænder.
  Dæk din mund og næse med et stofmundbind eller ansigtsmaske, når du er i nærheden af andre mennesker.

 

 • Holde social afstand (mindst en meter) mellem dig selv og de mennesker, der ikke bor sammen med dig i din husstand.

 

 • Undgå tæt kontakt med syge mennesker, også i dit eget hjem.
  Hvis du har symptomer som feber, hoste eller vejrtrækningsbesvær, skal du følge de lokale sundhedsmyndigheders råd om lægehjælp.

 

 • Følge reglerne for god opførsel, når du skal hoste og nyse for at undgå at sprede mikrober til andre mennesker, dvs. hoste i albuen i stedet for i dine hænder og nyse i en serviet for at minimere overførsel af mikrober gennem kontakt med hænderne. Smid straks brugte servietter ud og vask hænderne ordentligt med rent vand og sæbe.

 

 

Rengør og desinficer ofte berørte genstande og overflader dagligt. Dette omfatter borde, dørhåndtag, lyskontakter, køkkenborde, håndtag, skriveborde, telefoner, tastaturer, toiletter, vandhaner og håndvaske.

 

 

Som med alle smitsomme sygdomme er god hygiejne vigtig for at begrænse spredningen. Den vigtigste anbefaling er imidlertid, at man kontakter sin læge, hvis man udvikler symptomer, der kan være tegn på coronavirus. Ring til din læge og fortæl om dine symptomer. Så får du vejledning i, hvordan du får behandling uden at udsætte andre for smittefare. Besøg regeringens hjemmeside (https://coronasmitte.dk/test-og-smitteopsporing) for at få mere at vide om, hvad du skal gøre, hvis du er syg.

 

Forkert brug af desinfektionsmidler

Efter mange spørgsmål blev vi spurgt, om indvortes brug af desinfektionsmidler kunne være en effektiv behandling mod coronavirus (SARS-CoV-2).

 

 

Som verdensførende inden for sundheds- og hygiejneprodukter skal vi gøre det klart, at vores desinfektionsmidler under ingen omstændigheder må indgives i den menneskelige krop (gennem injektion, indtagelse gennem munden eller på anden måde). Som med alle produkter bør vores desinfektions- og hygiejneprodukter kun anvendes til det tiltænkte formål og i overensstemmelse med brugsanvisningerne. Læs etiketten og sikkerhedsoplysningerne.

 

 

Besøg regeringens hjemmeside for mere information.

 

[1] https://coronasmitte.dk/
[2] https://www.who.int/health-topics/coronavirus